Jak pielęgnować deski do krojenia?

Pielęgnacja deski do krojenia myślę, że jest kluczowa dla utrzymania ich w dobrym stanie, przedłużenia żywotności oraz zapewnienia higieny w kuchni. Wielokrotnie pewnie zastanawiałaś się lub zastanawiałeś się dlaczego Twoja deska szybko traci kolor lub pęka? Możesz tutaj dowiedzieć się kilku porad.

Odpowiednie metody czyszczenia i konserwacji różnią się w zależności od materiału, z którego deska jest wykonana. Warto dowiedzieć się więcej, zanim popełnicie kolejny błąd!

Deski Drewniane i Bambusowe

Piękne deski do krojenia z bambusa są cenione za swoją twardość i odporność na wilgoć, dzięki czemu są trwałe i łatwe w utrzymaniu. Deski z drewna, najczęściej wykonane są z klonu czy orzecha.

  • Czyszczenie: Po każdym użyciu myj ręcznie ciepłą wodą z delikatnym detergentem. Drewna i bambusa nie należy zanurzać w wodzie ani myć w zmywarce, ponieważ może to spowodować pękanie i deformację. Jest to najczęstsza przyczyna pękania deski przez całą długość.
  • Konserwacja: Należy konserwować regularnie, co kilka tygodni w zależności od częstotliwości użycia. Najlepiej olejować deski specjalnym olejem do desek drewnianych lub olejem mineralnym, aby zapobiec wysychaniu i pękaniu. W ostateczności można wybrać olej spożywczy, jednak nie jest on optymalnym rozwiązaniem.
  • Dezynfekcja: Do dezynfekcji można użyć roztworu z 1 części białego octu i 4 części wody lub roztworu z wody z dodatkiem soku z cytryny i soli. Po nałożeniu roztworu należy dokładnie spłukać deski i wysuszyć.

Wbrew powszechnej opinii, że bakterie na deskach do krojenia szybko giną, badania dowodzą coś zupełnie innego. Okazuje się, że bakterie takie jak E.coli mogą przetrwać na powierzchni desek do krojenia oraz w lodówkach nawet przez długie tygodnie. Dodatkowo, te mikroskopijne organizmy mogą nie tylko przetrwać, ale i rozwijać się na resztkach jedzenia, czy w mikroskopijnych pęknięciach na powierzchni deski. To przypomnienie, jak ważne jest dokładne mycie i dezynfekcja powierzchni kuchennych. Ważne jest to zwłaszcza po kontakcie z surowym mięsem lub innymi potencjalnie niebezpiecznymi produktami.

Deski Plastikowe

Plastikowe deski często występują w różnorodnych kształtach i kolorach, co umożliwia ich segregację według rodzaju przetwarzanych produktów. Tutaj ważna jest pielęgnacja deski do krojenia, aby jak najdłużej zachować jej świeżość.

  • Czyszczenie: Deski plastikowe są zazwyczaj bezpieczne do mycia w zmywarce, co ułatwia dezynfekcję. Można je również myć ręcznie w ciepłej wodzie z detergentem.
  • Dezynfekcja: Aby usunąć bakterie, można użyć roztworu wybielacza (1 łyżka wybielacza na litr wody), jednak pamiętaj, aby potem dokładnie spłukać deski wodą.

Wykorzystywanie zwykłej szmatki kuchennej do wyczyszczenia deski do krojenia może wydawać się szybkim rozwiązaniem. W praktyce jest to jeden z największych błędów, jaki można popełnić w kuchni. Badania naukowe wykazały, że szmatka kuchenna często okazuje się być przedmiotem z największą ilością bakterii w całym domu. Jeśli użyjemy jej do przetarcia deski po obróbce surowego mięsa, drobiu lub nawet warzyw, istnieje wysokie ryzyko przeniesienia zgromadzonych w niej bakterii z powrotem na deskę. Może to również skutkować przeniesieniem bakterii na inne powierzchnie, które później będziemy czyścić tą samą szmatką. To przestroga przed ponownym użyciem bez odpowiedniego wyprania i dezynfekcji szmatek kuchennych. Szczególnie ważne to jest w kontekście utrzymania higieny i bezpieczeństwa żywnościowego.

Deski Szklane

Wykonane ze szkła mają elegancki, nowoczesny wygląd i są dostępne w różnych wzorach oraz kolorach, co pozwala na dopasowanie ich do estetyki każdej kuchni.

  • Czyszczenie i dezynfekcja: Deski szklane mogą być bezpiecznie myte w zmywarce, co jest efektywną metodą ich dezynfekcji. Szkło jest materiałem nieporowatym, więc nie wchłania bakterii, co ułatwia utrzymanie czystości. W tym przypadki pielęgnacja deski do krojenia sprowadza się do dobrego jej umycia.

Deski Kamienne

Deski wykonane z kamienia, takiego jak marmur czy granit, dodają kuchni element luksusu i elegancji. Wyjątkowe wzory naturalnego kamienia zawsze świetnie dekorują przestrzeń.

  • Czyszczenie: Podobnie jak deski szklane, kamienne powinny być myte ręcznie ciepłą wodą i detergentem lub w zmywarce, jeśli ich rozmiar na to pozwala. Pamiętaj tylko, że część z nich może być narażona na ukruszenie, jeśli inne naczynia pod wpływem wody bedą się obijać o taką stojącą deskę. Warto również unikać stosowania ostrych środków czyszczących, które mogłyby uszkodzić powierzchnię.
  • Dezynfekcja: Bezpiecznie dla kamienia użyć łagodnych roztworów na bazie alkoholu lub rozcieńczonego octu (z wyjątkiem marmuru, który może być uszkodzony przez kwas octowy).

Domowe Metody Pozbycia się Bakterii

  • Biały ocet: Jest naturalnym środkiem antybakteryjnym. Możesz używać go do dezynfekcji desek drewnianych i plastikowych. Należy jednak unikać stosowania go na marmurowych deskach, ponieważ kwas może zniszczyć kamień. Ocet ma każdy z nas w domu, a więc jest to najprostsza metoda dezynfekcji desek.
  • Woda utleniona (3%): Może być stosowana do dezynfekcji desek plastikowych, drewnianych i bambusowych. Należy nałożyć, odczekać kilka minut, a następnie spłukać i wysuszyć. Pamiętajcie tylko o odpowiednim stężeniu, zbyt wysokie może odbarwić deskę.
  • Soda oczyszczona: Mieszankę sody oczyszczonej z wodą możesz użyć do szorowania desek. Pomoże usunąć zabrudzenia i neutralizować zapachy. To kolejny składnik, który w większości kuchni jest pod ręką. Wyczyścisz nią można prawie wszystko.
  • Sól i cytryna: Warto raz w miesiącu dodatkowo wyczyścić ją przy pomocy mieszanki składającej się z 2 składników – soli gruboziarnistej oraz cytryny. Po pierwsze posyp powierzchnię deski solą. Następnie weź połówkę cytryny i dokładnie przetrzyj nią deskę. Odstaw czyszczony przedmiot na kilka minut, po czym umyj go w ciepłej wodzie. Cytryna pomoże także pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z czyszczonej deski. A dodatkowo delikatny peeling również może doczyścić dodatkowo deskę.

Pamiętaj, aby zawsze dokładnie suszyć deski po każdym myciu i dezynfekcji. Najlepiej wykonać to w pozycji pionowej, aby zapobiec gromadzeniu się wilgoci i rozwojowi bakterii. Regularna pielęgnacja i odpowiednie czyszczenie zapewnią bezpieczeństwo i higienę podczas przygotowywania posiłków.

Więcej o wyborze odpowiednich desek do krojenia


Wybierając odpowiednią deskę do krojenia, podejmujesz ważną decyzję kulinarną, która wykracza poza zwykły zakup akcesorium kuchennego. To inwestycja w bezpieczeństwo, higienę, wygodę użytkowania oraz ochronę narzędzi kuchennych, takich jak noże. Rozważ główne powody, dla których warto dokładnie przemyśleć wybór deski do krojenia.

Przeczytaj więcej o wadach i zaletach poszczególnych materiałów w tym wpisie:

2 komentarze do “Jak pielęgnować deski do krojenia?”

  1. Trochę przerażające, że o takich rzeczach – jak to, że przecieranie szmatką deski po surowym mięsie nie jest wystarczającym „myciem” – nadal trzeba pisać. Z drugiej strony co jakiś czas słychać różne takie „mądrości”, że w zasadzie nie dziwi, że pisać jednak trzeba. Niemniej trochę przykro uświadomić sobie, że zachowania, które kojarzyłyby się co najwyżej z podrzędną knajpą, mogą mieć miejsce w normalnych domach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *